Keski-Pohjamaan Mehiläishoitajat ry
| Etusivu | Johtokunta | Tietoa meistä | Mehiläiset | Hoitovinkit | Siitepölyt | Hunaja reseptejä | Kuvia | Linkit | Jäsenille |


alku

Keski-Pohjanmaan Mehiläishoitajat ry


Vuosi 2017 oli yhdistyksemme 47. toimintavuosi

Yhdistyksen jäsenmäärä oli vuoden lopussa 75 varsinaista jäsentä ja 2 perhejäsentä. Yhdistyksemme vuosikokous järjestettiin perinteisesti huhtikuussa Tapion Tuvalla ja paikalle kertyi 31 jäsentä. Kesätapaamiseen saapui 21 jäsentä ja isäntänä toimi Himangalla Tuomo Karppi.

Syystapaaminen Kalajoella keräsi paikan päälle 24 jäsentä kuulemaan Hunajaluotsin Lauri Ruottisen emonkasvatusvinkkejä. Ohjelmassa oli paikallisyhdistyksen hunajakilpailu, johon saimme 6 osallistujaa, joista Aappo Valon hunaja valittiin jatkoon. Uutena sarjana järjestettiin Kuntosarja, jonka voiton vei Jyrki Uusitalo.

Yhdistyksemme sai mainetta ja kunniaa kun voitimme Yhdistysten Paras Hunaja-kilpailun. Jarkko Isokungas valittiin SML:n johtokuntaan suurimmalla äänimäärällä.

Vuosi 2017 oli kolmas peräkkäinen huono hunajavuosi. Sato arvioitiin jäsenillä olleen vain 17-18 kg.

Vuosi 2017 oli koulutusvuotena varsin antoisa. Yhdessä Perhonjokilaakson ja SML:n kanssa Kaustisella järjestettiin 36 tuntinen alkeiskurssi. Kurssille ilmoittautui 27 oppilasta. Kouluttajina toimivat Aappo Valo ja Timo Marjusaari.

Vuoden 2016 teemana oli pelastakaa pölyttäjät


Maailman ensimmäistä Mehiläispäivää vietettiin 20.5.

Mehiläishoito Keski-Pohjanmaalla on luonnonläheistä työtä ja puhdas luonto on antanut hyvät mahdollisuudet luonnonkukkahunajan tuottamiseen. Puolukka, vadelma, horsma, kanerva, ja apilat viihtyvät karussa maakunnassamme. Kukkien mesi on hyvin sokeripitoista, josta johtuu hunajalle tyypillinen juoksevuus. Keski-Pohjalaista luonnonkukkahunajaa arvostetaan kautta maan . Osoituksena laadusta on useat kunniakirjat hunajapäiviltä ja näyttelyistä. Tarhamehiläiset ovat tärkeitä pölyttäjähyönteisiä marjakasveille ja omenapuille.

Jäseniä vuonna 2015 oli noin 80. Vuosien 2013 ja 2015 välisenä aikana on yhdistykseen liittynyt 20 uutta jäsentä. Syitä jäsenmäärän nousu lienee suurilta osin lähiruoan arvostus sekä ruoan tuottaminen itse. Medialla on ollut suuri vaikutus tähän. Miehet ovat olleet mehiläistarhaajina kärkipäässä. Naiset ja nuoret aikuiset ovat viime vuosina alkaneet kiinnostumaan enemmän mehiläistarhauksesta.

Vuoden 2015 hunajasato oli pettymys kylmän ja sateisen kesän takia. Hunajan keskisadoksi jäi vain 10-15 / talvehtinut mehiläisyhdyskunta. Kun se normaalina kesänä saattaa yltää 40 kg.

Suomen parasta hunajaa

Yhdistyksien sarjassa I-palkinto 2015 ja 2017 .

Vuoden hunaja- tittelit

2015, 2012, 2009, 2005, 2000 Aappo Valo
2010, 2008, 2007 Kari Vääräkangas
1987 Tuomo Karppi

Täältä pääset lukemaan yhdistyksen historiasta.Jäsenet voivat halutessaan tilata Keskipohjalaista luonnonkukkahunajaa- kansietiketin sihteeriltä.

Sivun alkuun

Etusivulle